![]() |
Μουσακάς Ντουκάν DukanDietMyTrueStory.blogspot.gr |
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν...
Υλικά που θα χρειαστούμε:
Για
τον Κιμά:
4
μελιτζάνες φλάσκες μεγαλούτσικες
6
κολοκυθάκια μεγαλούτσικα (χωρίς σπόρια)
800
γρμ κιμά μοσχαρίσιο
1
κουτάκι κονκασέ ντοματάκια
1
πιπεριά Φλωρίνης κομμένη μπαστουνάκια λεπτά
Πιπέρι
κλασσικό μαύρο
2
κρεμμύδια ξερά
1
½ κύβος λαχανικών τριμμένος (Βερόπουλος)
Μπαχάρι
3-4 κόκκοι
1
cottage 2,2 %
Για
την Μπεσαμέλ
2
κ. σούπας λάδι (προαιρετικό)
2
-3 κ. σούπας κορν φλάουρ ανακατεμένο με 1 κ.γλυκού μπέικιν
800
ml γάλα 1,5 %
2
αυγά και 2 ασπράδια
1
κουτ. Σούπας ζεμύθα
½
κύβος λαχανικών τριμμένος (Βερόπουλος)
Ελάχιστο
μοσχοκάρυδο (Προαιρετικό)
Εκτέλεση:
Πλένουμε,
κόβουμε σε φέτες και βάζουμε σε αλατισμένο νερό τις μελιτζάνες και τα
κολοκυθάκια για μισή ωρίτσα. (Πάχος περίπου 7 χιλιοστά για να μην στεγνώσουν
στο ψήσιμο)
Εγώ
τα έψησα στο tepanyaki
ψεκάζοντάς τα με λίγο balsamico
και ρίχνοντας σε κάθε στρώση νερό (όπου είχα διαλύσει τον 1 κύβο λαχανικών)
για να έχουν νοστιμιά και να ψηθούν καλά χωρίς να στεγνώσουν.
Αφού
ψηθούν τα λαχανικά τα αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένα και ετοιμάζουμε τον κιμά.
Σοτάρουμε
σε αντικολλητική κατσαρόλα το κρεμμύδι,
τον κιμά και την πιπεριά Φλωρίνης. Προσθέτουμε το κονκασε,τον ½ κύβο, το πιπέρι
και το μπαχάρι και σιγο-βράζουμε τον κιμά μέχρι να πιει τα υγρά του.
Στη
συνέχεια ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ :
Σε
αντικολλητικό σκεύος τσιγαρίζουμε το
κορν φλάουρ με το λαδάκι. Ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας με σύρμα
σιλικόνης πολύ γρήγορα για να μην σβολιάσει. Εάν σβολιάσει, το τραβάμε από τη
φωτιά το περνάμε από σίτα και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το γάλα και
συγχρόνως να δέσει η κρέμα!!! Μην το βιαστείτε … θέλει λίγο υπομονή …
προσοχή!!!! λίγο λίγο το γάλα για να
δένει και ταυτόχρονα πολύ γρήγορο
ανακάτεμα για να μην κολλήσει. Περίπου με max το 9 δένουμε τη μπεσαμέλ στο 7.
Μόλις
καταλάβουμε ότι έχει δέσει (να καλύπτει το κουτάλι από την ανάποδή του)
κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει (περίπου χλιαρό είναι καλά).
Έχουμε
χτυπήσει τα αυγά με τον κύβο και τη ζεμύθα και τα ρίχνουμε στην κρέμα μας.
Ανακατεύουμε
να ομογενοποιηθεί και πάμε να στήσουμε τον μουσακά.
Σε
ένα ταψάκι μιας χρήσης, στρώνουμε μελιτζάνες & κολοκύθια στη συνέχεια τον
κιμά από πάνω το cottage και στη συνέχεια την μπεσαμέλ. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα να ροδίσει η κρέμα.
Tips
Οι
μελιτζάνες και τα κολοκύθια θα πρέπει να έχουν ψηθεί καλά από πριν και να έχουν
μελώσει (να μην κρατάνε).
Μπορείτε να
πετύχετε το ψήσιμο χρησιμοποιώντας αντικολλητικό ταψί με το ζωμό όπως ανέφερα
παραπάνω . Ψήστε σε σκεπασμένο ταψί με αλουμινόχαρτο να πιουν τα υγρά τους και
μετά αφήστε λίγο να πάρουν χρώμα (αέρας 200 για κανένα μισάωρο περίπου) Δοκιμάστε να έχουν ψηθεί καλά.
Η μπεσαμέλ
στον μουσακά δεν γίνεται σφιχτή , είναι πιο ρευστή και βελούδινη γι αυτό και
ελάττωσα το κορν φλάουρ. Με το μπέικιν
γίνεται πιο αφράτη.
Σημείωση:
Εάν θέλουμε να αποφύγουμε το ανεκτό κορν φλάουερ μπορούμε εναλλακτικά να κάνουμε κρύα μπεσαμέλ με αλεύρι konjac ως εξής:
Υλικά:
2 αυγά
1 κοτατζ 2,2% ή 200 γρ. τυρί από γιαούρτι 0% (αφήνουμε να στραγγίξει ένα βράδυ σε φίλτρο γαλλικού καφέ )
500 ml γαλα 0%
1,5 κ.γλ. κοφτό αλεύρι konjac.
Εκτέλεση:
1 κοτατζ 2,2% ή 200 γρ. τυρί από γιαούρτι 0% (αφήνουμε να στραγγίξει ένα βράδυ σε φίλτρο γαλλικού καφέ )
500 ml γαλα 0%
1,5 κ.γλ. κοφτό αλεύρι konjac.
Εκτέλεση:
Χτυπάμε σε μούλτι ή μιξεράκι χειρός τα υλικά με τελευταίο το αλεύρι να ενωθούν και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Συνεχίζουμε απλώνοντας σαν κανονική μπεσαμέλ.
Καλή επιτυχία ντουκανίτσες!!!!